Kvinde, få styr på din økonomi

27-03-2012

Danske kvinder forholder sig mere eller mindre tankeløse og urealistiske til deres økonomiske situation – og hvordan de vil stå i forbindelse med en eventuel skilsmisse eller dødsfald. Det viser en ny undersøgelse fra Danske Familieadvokater, som derfor lancerer en kampagne, der skal få kvinder til at tage deres økonomi mere alvorligt.

 

”På trods af at danske kvinder får længere uddannelser, har karrierer og en erhvervsfrekvens på mere end 75 pct., forholder de sig ikke til, at de er en del af familiens økonomiske fundament, akkurat lige som mændene. Hvad angår pension, opsparing og økonomisk sikkerhed lever de som husmødrene i 50’erne,” siger Helle Larsen, formand for Danske Familieadvokater og fortsætter:   

 

”Det behøver ikke at være et problem, hvis kvinden ikke bliver skilt. Men faktum er, at fire ud af ti ægteskaber går i opløsning, og intet tyder på, at det tal er på vej ned. Økonomisk taber kvinderne ofte mest ved en skilsmisse – og derfor bør de tage skyklapperne af og forholde sig til deres økonomi og juridiske forhold. At lade stå til er også et valg.”

 

Danske Familieadvokater skyder nu en ny kampagne i gang med det formål at få kvinderne til at vågne op. I den forbindelse har Epinion udarbejdet en undersøgelse, der kortlægger danske pars holdning til og adfærd i forhold til deres privatøkonomi, f.eks. hvem af parterne, der sparer mest op, hvordan partnerne er sikret ved skilsmisse, om man har udarbejdet ægtepagt mv. Samtidig har

Danske Familieadvokater gennemført fokusgruppe-undersøgelser blandt kvinder i målgruppen.

 

”Undersøgelserne viser en overraskende stor uvidenhed blandt kvinder om både juridiske og økonomiske forhold, som kan få stor betydning for dem i forbindelse med skilsmisse eller dødsfald,” siger formanden.

 

91 pct. af alle danske kvinder ved f.eks. ikke, hvad udtrykket formuefællesskab betyder. 77 pct. ved ikke, hvem der hæfter for gæld ved skilsmisse. Og 24 pct. – altså næsten hver fjerde kvinde – ved ikke, hvordan opsparet pension deles ved skilsmisse.

 

”Som familieadvokater oplever vi, at kvinder gennem et liv generelt får sparet meget mindre op end deres mænd. De optjener mindre i pensionsopsparing på grund af gennemsnitligt lavere løn, deltidsarbejde og flere perioder med barselsorlov. Men vi ser også en tendens til, at kvindernes løn i højere grad går ind i den daglige husholdning til børnehaven, leverpostej og gummistøvler,” oplyser Helle Larsen og formaner:

 

”Og så kan det altså godt være, at du står med børnene og ingenting, hvis I går fra hinanden!”

 

For yderligere oplysninger kontakt: